Gestiona les teves publicacions segons criteris de sostenibilitat.
L’ecoedició és una manera innovadora
de gestionar les publicacions segons
criteris de sostenibilitat.
L’ecoedició és calcular, minimitzar i
comunicar l’impacte ambiental dels llibres.
L’ecoedició és un consens de tot
l’ecosistema del llibre i les seves
diverses cadenes de valor.
PUNTS CLAU DE L’ECOEDICIÓ
1. Producció local i Economia
Social i Solidària
El 16,4% de l’impacte ambiental de la producció de llibres es troba en el seu procés de distribució, tant de les matèries primeres necessàries per a la seva fabricació, com en el procés de distribució cap als punts de venda.
En la mesura que aquesta producció minimitzi les distàncies a recórrer, es minimitzarà l’impacte ambiental del llibre en sí.
A Catalunya, la idea del KM0 i la idea de la producció local del llibre s’expressa mitjançant el segell ‘Llibrelocal.cat’.
Aquest és el compromís de les editorials de realitzar tota la seva producció a Catalunya.
Comptar amb empreses proveïdores i clientes que formin part de l’Economia Social i Solidària també és un criteri de reducció de l’impacte en el sentit que son empreses arrelades a un territori i a una comunitat. Aquest arrelament, fonamentat en que la propietat de l’organització recau en els propis treballadors i treballadores, evitarà aspectes tant poc sostenibles com les deslocalitzacions.
2. L’elecció del paper
El paper és la matèria primera fonamental alhora de fabricar un llibre. El 49,4% de l’impacte ambiental d’un llibre esdevé en la fabricació del paper*. Per això, cal prendre mesures importants i contundents que assegurin que les editorials optem per aquell paper amb menor impacte.
*Segons l’estudi d’Anàlisi del Cicle de Vida elaborat pel centre Tecnològic Leitat, l’empresa Simmple i Pol·len edicions.
Proposem l’ús de paper 100% reciclat i certificat FSC, el paper certificat FSC, i el paper certificat FSC mixt**. Actualment, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, la majoria de la indústria paperera ja ofereix tota la gamma de papers possibles amb aquesta certificació que garanteix l’origen social i ambiental del paper.
**Prenem com a referència el document de l’any 2018, on Greenpeace va publicar la “Declaración sobre la certificación forestal y recomendaciones para empresas y consumidores”, en la que establien una sèrie de criteris a tenir em compte a l’hora de comprar paper i fusta.
3. La motxilla ecològica: BookDAPer.cat
Una persona lectora té dret a conèixer l’impacte ambiental d’un llibre en paper. Aquesta proclama feta l’any 2007, té avui, i al nostre país, una eina puntera per a calcular-ho.
Es tracta del software BookDAPer.cat, nascut en el marc del projecte LIFE+Greening books finançat per la Unió Europea i que rebé el premi al millor projecte LIFE+ del període 2011-2014.
Al final del procés tindrem una xifra d’emissions de CO2 equivalent, amb la que podrem emprendre accions de compensació.
Però el bookDAPer no és només una eina de càlcul. És una eina a utilitzar a l’hora de dissenyar el producte, i que ens permet prendre les millors decisions per a reduir l’impacte ambiental del llibre, ja que en funció del tipus de paper, les tintes, el format, etcètera, el bookDAPer ens anirà informant de si el nostre impacte és major o menor